Videosollicitatie? We've got you! - part 3

Vandaag de dag gaan de meeste sollicitatiegesprekken door via video. Buiten Corona gerekend biedt een videogesprek nog een tal van voordelen. Je hoeft niet naar het bedrijf te reizen en je voert het gesprek in een vertrouwde omgeving. Voor een videosollicitatie blijft inhoudelijk dezelfde voorbereiding nodig en worden waarschijnlijk dezelfde vragen gesteld. In grote lijnen blijft dit hetzelfde maar er zijn toch enkele dingen waar je extra op moet letten.

In dit derde deel over videogesprekken vertellen we wat je best doet na een sollicitatie via videocall.

Na het gesprek
 1. Zorg dat de verbinding echt verbroken is
  Direct na de videosollicitatie is het belangrijk om te checken of de verbinding echt verbroken is. Bij sommige videoprogramma’s zorgt het wegklikken van het venster er namelijk niet voor dat het gesprek wordt beëindigd. Niets zo vervelend dan dat de tegenpartij je ongezouten mening over het bedrijf of persoon kan horen.

 2. Contact opnemen
  Als je na het sollicitatiegesprek contact wilt opnemen met de recruiter, is het niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld de chatfunctie van het programma gaat gebruiken. Net zoals een gewoon sollicitatiegesprek stuur je een correcte bedankmail.

Meer over de bedankmail

In de bedankmail kun je niet alleen de recruiter nog eens bedanken voor het gesprek, maar je kunt ook de antwoorden die je tijdens het gesprek hebt gegeven verder toelichten. Soms geef je door de zenuwen niet helemaal het antwoord dat je had willen geven. Met een bedankmail kun je deze antwoorden aanvullen. Het is een extra middel om het bedrijf te overtuigen waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de job.


Wat moet er in staan?

 1. Fris het geheugen op
  Een recruiter voert waarschijnlijk meerdere sollicitatiegesprekken, waardoor het lastig is om iedereen goed te onthouden. Vermeld wie je bent en wanneer jullie elkaar hebben gesproken.

 2. Vertel opnieuw waarom jij de juiste kandidaat bent
  Toon jouw enthousiasme voor de functie, vat nog eens samen waarom jij als persoon de juiste fit bent.

 3. Geef aanvullingen of verbeteringen van je antwoordenSoms geef je door de zenuwen niet helemaal de antwoorden die je had willen geven. Als bepaalde delen van het gesprek niet goed gingen, is deze mail je laatste redmiddel om de schade te beperken of te herstellen.Heb je na het lezen van onze reeks tips over videosollicitaties nog vragen? Contacteer ons dan zeker voor verdere hulp.

Graag meer van deze tips? Volg alvast ons TikTok-account en krijg als eerste de nieuwste tips op je scherm!

Publicatie datum: 25 maart 2021