Videosollicitatie? We've got you! - part 2

Vandaag de dag gaan de meeste sollicitatiegesprekken door via video. Buiten Corona gerekend biedt een videogesprek nog een tal van voordelen. Je hoeft niet naar het bedrijf te reizen en je voert het gesprek in een vertrouwde omgeving. Voor een videosollicitatie blijft inhoudelijk dezelfde voorbereiding nodig en worden waarschijnlijk dezelfde vragen gesteld. In grote lijnen blijft dit hetzelfde maar er zijn toch enkele dingen waar je extra op moet letten.

In dit tweede deel over videogesprekken vertellen we hoe je je best gedraagt tijdens de videocall.

Voor het videogesprek

 1. Kijk in de camera
  Een fout die veel mensen maken tijdens een videogesprek is dat ze op het beeldscherm naar zichzelf kijken in plaats van naar de camera. Bij de meeste videogesprekken kan je jezelf zien in een kleine hoek onderin het scherm, uit onzekerheid en zenuwachtigheid kan het zijn dat je plots geneigd bent om veel naar jezelf te kijken. Hierdoor ontstaat er geen oogcontact.

  Kijk tijdens het videogesprek regelmatig in de camera, door oogcontact te maken kom je zelfzeker over en toon je interesse in het gesprek.


 2. Gebruik een headset met microfoon
  Een voordeel van een headset is dat alle geluiden van de ruimte waarin je zit gedempt worden. Hierdoor kan jij je beter focussen op het gesprek en ben je daarbovenop nog eens beter verstaanbaar voor de recruiter.


 3. Stel de juiste vragen
  Omdat je het bedrijf niet kan bezoeken, en dus de sfeer niet kan opsnuiven is het extra belangrijk om de bedrijfscultuur af te toetsen. De match tussen jou en het bedrijf is doorgaans ook 50% via de bedrijfscultuur.
  Stel open vragen en vraag niet ‘hoe is de bedrijfscultuur?’, op zo’n vraag wordt de organisatie standaard mooier verkocht dan ze werkelijk is.
  In deze blog post vind je meer informatie over geschikte vragen.

 4. Blijf kalm
  Als na je uitgebreide voorbereiding de technologie je toch nog in de steek laat, blijf dat vooral kalm. Je wilt niet dat de recruiter je opeens hoort vloeken, dat is geen goede indruk. Als je internet of het programma je toch echt blijvend in steek laat, neem dan telefonisch contact op met de recruiter en vraag om het gesprek te verzetten.
In een volgende blog post hebben we het over wat je moet doen NA het videogesprek.

Graag meer van deze tips? Volg alvast ons TikTok-account en krijg als eerste de nieuwste tips op je scherm!

Publicatie datum: 23 maart 2021