Videosollicitatie? We've got you! - part 1

Vandaag de dag gaan de meeste sollicitatiegesprekken door via video. Buiten Corona om gerekend biedt een videogesprek nog een tal van voordelen. Zo hoef je niet naar het bedrijf te reizen en voer je het gesprek in een vertrouwde omgeving. Voor een videosollicitatie blijft inhoudelijk dezelfde voorbereiding nodig en worden er waarschijnlijk dezelfde vragen gesteld. In grote lijnen blijft dit dus hetzelfde maar er zijn toch enkele dingen waar je extra op moet letten.

Hieronder vindt je 3
 tips, voor de voorbereiding van het videogesprek!

Voor het videogesprek

 1. Test je apparatuur
  Installeer het programma
  Veel digital natives kennen computersystemen zeer grondig. Maar toch is het handig om een extra check te doen. Bekijk in de uitnodiging welk programma je gaat gebruiken voor het videogesprek. Het is niet handig om plots 2 minuten voor de call te beseffen dat je Microsoft Teams of Zoom nog moet installeren.

  ‘Hallo, hoor je mij??’
  Heb je nog nooit met het programma gewerkt? Test dit dan zeker uit met een vriend of familielid. Het kan namelijk zijn dat je bijvoorbeeld nog iets aan je camera of microfoon moet wijzigen.

  Gebruikersnaam & profielfoto
  Heb je nog een account van vroeger? Bekijk dan zeker je gebruikersnaam en profielfoto. Niet handig dat je gebruikersnaam nog ‘Runescape96’ is of je profielfoto een strand foto is van de vakantie in 2013, Marbella.

  Internet verbinding
  Helemaal geïnstalleerd and ready to go? Check dan zeker nog eens je internetverbinding.


 2. Kies de juiste locatie
  Neutrale ruimte
  Een voordeel van een videosollicitatie is dat je overal kan gaat zitten waar je wilt. Echter zorg je er vest voor dat je op een rustige plek gaat zitten met een neutrale achtergrond. Haal dus even die vlag van Barca van je muur en vraag aan je gezinsleden om niet met slaande deuren de ruimte te betreden.

  Zit op een stoel
  Het is misschien wel evident, maar ga niet in je zetel of bed een videogesprek houden. Het is aangeraden om op een eetkamerstoel te zitten en niet op een bureaustoel. Waarom? Als je op een draaibare stoel met wieltjes gaat zitten, kunnen de zenuwen ervoor zorgen dat je onbewust gaat draaien tijdens het gesprek.


 3. Draag de geschikte kleding
  Draag de kleding die je normaal zou dragen op een fysiek sollicitatiegesprek. Let er echter op dat je bijvoorbeeld geen grijze trui draagt als je voor een grijze muur zit, zo verdwijn je in het decor.

  Wist je dat bepaalde kleuren beter werken in bepaalde sectoren? Later hier meer over!


Graag meer van deze tips? Volg alvast ons TikTok-account en krijg als eerste de nieuwste tips op je scherm!

Publicatie datum: 22 maart 2021