5 tips voor de vraag "heb je nog vragen voor ons?"

Je hebt je een hele avond of zelfs een week voorbereid op het gesprek. Je kent de volledige geschiedenis van het bedrijf uit je hoofd, inclusief alle voorgaande CEO's, op chronologische volgorde. Enorm verleidelijk wordt het dan om 'nee' te zeggen op de vraag 'heb je nog vragen voor ons?'.
Vaak wordt er onderschat hoe belangrijk het toch is om op het einde nog een paar goede en gerichte vragen te stellen, deze kunnen daadwerkelijk het verschil maken.

Hieronder vindt je een overzicht met vragen die jou de juiste weg op kunnen helpen.

 1. Kun je me een typische dag in deze functie beschrijven?
 2. Hoe ziet de bedrijfscultuur er uit?
 3. Hoe wordt er hier succes gemeten?
 4. Hoe zie je deze job evolueren?
 5. Waar zie je het bedrijf over 5 jaar?


 1. Kun je me een typische dag in deze functie beschrijven?
  Wanneer de interviewer je een typische werkdag voorlegt, krijg je de kans je in te beelden hoe jij je in de functie zal voelen. Aan de hand van het antwoord kan je ook inschatten of de job overeenkomt met je anciënniteit. Als het bijvoorbeeld een junior functie is, en je leidt momenteel een team van 20 mensen ben je waarschijnlijk overgekwalificeerd voor de functie.

 2. Hoe ziet de bedrijfscultuur er uit?
  De bedrijfscultuur is ondertussen toch een belangrijke reden om bij een bedrijf te werken. Je brengt meer tijd door op je werk dan thuis. Wanneer je je niet meer goed voelt in een bedrijfscultuur, ben je na verloop van tijd ook niet meer gelukkig met je job. Bedenk dus goed in wat voor bedrijfscultuur je wilt werken. Zorg ervoor dat je door het antwoord achterhaald wat voor bedrijfscultuur er heerst in het bedrijf.

 3. Hoe wordt er hier succes gemeten?
  Om succes te behalen in een nieuwe functie is het van belang dat je goed van te voren weet wat de KPI’s zijn van de betreffende functie. Hoe en met welke frequentie worden deze gemeten? Zo achterhaal je of het bedrijf waarde echt aan feedback geven.

 4. Hoe zie je deze job evolueren?
  Als het een nieuw gecreëerde job is, is het mogelijk dat de verantwoordelijkheden op termijn nog shiften. Komt er meer verantwoordelijkheid bij? Dan kan je al beslissen of het in lijn is met wat je zoekt. Het is belangrijk om te vragen hoe de job er in de toekomst mogelijks uit kan zien.

 5. Waar zie je het bedrijf over 5 jaar?
  Kom je terecht in een startende onderneming en is het de bedoeling dat ze snel uitbreiden of openen ze binnenkort een filiaal in het buitenland? Dan is dit misschien wel een mooie kans voor jou om mee door te groeien.


Wil je nog meer tips & tricks? Bekijk ons TikTok-account met dagelijks nieuwe content!

Publicatie datum: 22 maart 2021